Pogosta vprašanja

1. KAKO SE NAROČIM ZA SPREJEM V VIZUMSKEM CENTRU?
2. ALI DOKUMENTE LAHKO ODDAM NAMESTO PROSILCA?
3. ALI LAHKO ODDAM VLOGE ZA SKUPINO LJUDI? KOLIKO VPISOV V ELEKTRONSKEM SISTEMU NAROČANJA NA SPLETNI STRANI MORAM NAREDITI V TEM PRIMERU? ČIGAVE PODATKE JE PRI TEM POTREBNO NAVESTI?
4. ALI SE JE ZA PREVZEM POTNEGA LISTA POTREBNO NAROČITI?
5. ALI LAHKO ZAPROSIM ZA IZDAJO DVEH VIZUMOV HKRATI?
6. KJE LAHKO PRIDOBIM PODATKE O VRSTI VIZUMA, KI GA POTREBUJEM?
7. KAKŠNO POLICO POTOVALNEGA ZAVAROVANJA POTREBUJEM?
8. V KATERIH PRIMERIH POTREBUJEM POTRDILO, DA NISEM OKUŽEN S HIV?
9. KDAJ SO POTREBNI ORIGINALNI DOKUMENTI?
10. DRŽAVLJANI KATERIH DRŽAV NE POTREBUJEJO VIZUMA ZA VSTOP V RUSKO FEDERACIJO?
11. NISEM DRŽAVLJAN EU – POD KAKŠNIMI POGOJI LAHKO PRIDOBIM VIZUM?
12. KATERE DOKUMENTE POTREBUJEJO DRŽAVLJANI AVSTRALIJE, ZDA, VELIKE BRITANIJE, KANADE IN GRUZIJE?
13. KOLIKO DNI LAHKO POTUJEM S TURISTIČNIM VIZUMOM?
14. PRESTOPAM NA RUSKEM LETALIŠČU – ALI POTREBUJEM TRANZITNI VIZUM?
15. PO RUSIJI NAMERAVAM POTOVATI Z AVTOMOBILOM, KATERE DODATNE DOKUMENTE POTREBUJEM?
16. ALI LAHKO DOBIM NUJNI VIZUM? KOLIKO ČASA TRAJA POSTOPEK IZDAJE VIZUMA?
17. KAKO PRIJAVITI SVOJE BIVANJE V RUSIJI?


1. KAKO SE NAROČIM ZA SPREJEM V VIZUMSKEM CENTRU?

Termin za sprejem v vizumskem centru lahko naročite na različne načine:

- rezervirate ga samostojno preko elektronskega sistema naročanja;
- pokličete na eno od naših telefonskih številk, navedenih na spletni strani, in se naročite preko operaterja;
- obiščete vizumski center in se naročite osebno.


2. ALI DOKUMENTE LAHKO ODDAM NAMESTO PROSILCA?

Da. Pri tem morate priložiti ustrezno pooblastilo osebe, ki prosi za izdajo vizuma.


3. ALI LAHKO ODDAM VLOGE ZA SKUPINO LJUDI? KOLIKO VPISOV V ELEKTRONSKEM SISTEMU NAROČANJA NA SPLETNI STRANI MORAM NAREDITI V TEM PRIMERU? ČIGAVE PODATKE JE PRI TEM POTREBNO NAVESTI?

Prosimo vas, da preberete navodila za uporabo elektronskega naročanja:

Č.2. En termin je predviden za sprejem enega prosilca z enim paketom dokumentov za eno fizično osebo.

Č.5. /.../ ob naročanju za oddajo vloge je potrebno navesti podatke osebe, ki prosi za izdajo vizuma, tudi če je dokumente prinesel pooblaščenec.

Če bi radi oddali vloge za več oseb, naročite toliko zaporednih terminov, kolikor vlog boste oddali in vsakič navedite podatke osebe, ki prosi za izdajo vizuma.


4. ALI SE JE ZA PREVZEM POTNEGA LISTA POTREBNO NAROČITI?

NePotni listi lahko prevzemate v Vizumskom centru vsak delovni dan od 10:00 do 16:00 brez predhodnega naročila po vrstnem redu prihoda v center.

Pri oddaji vloge operater bo sporočil datum in čas prevzema potnega lista. Prosimo vas da po dokumente pridete v tem času, da bi se izognili čakanju v vrsti.


5. ALI LAHKO ZAPROSIM ZA IZDAJO DVEH VIZUMOV HKRATI?

Ne. V skladu z rusko zakonodajo v enem potnem listu ne sme biti dveh veljavnih vizumov.

Če v potnem listu že imate veljavni vizum (npr. neuporabljen vizum za enkratni vstop ali dvakratni vizum, s katerim ste samo enkrat vstopili v državo, ali pa večkratni vizum), vam svetujemo, da oddate vlogo za izdajo novega vizuma največ 10 dni pred potekom veljavnosti prejšnjega vizuma.


6. KJE LAHKO PRIDOBIM PODATKE O VRSTI VIZUMA, KI GA POTREBUJEM?

Podatki o vrstah vizuma so objavljeni na spletni strani ruskega vizumskega centra v kategoriji Vrste vizumov in na spletni strani Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji.


7. KAKŠNO POLICO POTOVALNEGA ZAVAROVANJA POTREBUJEM?

Polica potovalnega zdravstvenega zavarovanja mora pokrivati stroške nujnega zdravljenja v tujini, ki nastanejo kot posledica bolezni ali nezgode, in sicer:

- stroške nujnega zdravljenja, urgentne pomoči, zdravljenja v bolnišnici ali kliniki, medicinske oskrbe, obiska zdravnika, nakupa zdravil in zdravniških pripomočkov;

- stroške prevoza zavarovanca v domovino;- stroške prevoza in bivanja za osebo, ki ostane v spremstvu zavarovanca;

- v primeru nezgode stroške pogreba v tujini ali prevoza posmrtnih ostankov v domovino zavarovanca.

Za pridobitev vizuma za vstop v Rusko federacijo je potrebno priložiti polico zdravstvenega zavarovanja, ki velja na celotnem območju Rusije in pokriva celoten čas potovanja ali prebivanja v Ruski federaciji.

Prosilci, ki potrebujejo večkratni vizum z veljavnostjo 1 leto, lahko priložijo zavarovalno polico, ki pokriva obdobje vstopa/izstopov iz Ruske federacije.


8. V KATERIH PRIMERIH POTREBUJEM POTRDILO, DA NISEM OKUŽEN S HIV?

Potrdilo, da prosilec ni okužen z virusom HIV, morajo priložiti vsi, ki zaprosijo za izdajo delovnega ali študijskega vizuma (za enkratni, dvakratni ali večkratni vstop) na podlagi povabila, ki ga je izdala Federalna migracijska služba (FMS Rusije), saj je takšne vrste vizumov možno podaljšati v Rusiji.


9. KDAJ SO POTREBNI ORIGINALNI DOKUMENTI

 Vlogi je potrebno priložiti naslednje originalne dokumente:

- potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev po preteku vizuma (vsaj še 1,5 leta od datuma, ko začne veljati vizum za pridobitev delovnega ali študijskega vizuma);

- natisnjeno vlogo za izdajo vizuma, ki jo je prosilec lastnoročno podpisal; podpis se mora ujemati s podpisom v potnem listu;                 

- fotografijo;

- povabilo v primeru prošnje za izdajo večkratnega vizuma; obvezno je potrebno priložiti originalno povabilo v primeru urejanja vseh vizumov za zasebni obisk ter večkratnih delovnih, študijskih, humanitarnih in poslovnih vizumov na podlagi povabila, ki ga je izdala Federalna migracijska služba (FMS Rusije);

- kopijo povabila, ki ga je izdala Federalna migracijska služba (FMS Rusije), je dovoljeno priložiti samo v primeru prošnje za izdajo vizumov za enkratni ali dvakratni vstop; pri tem je potrebno upoštevati, da ima konzularni oddelek pravico zahtevati originalno povabilo;

- polico potovalnega zdravstvenega zavarovanja.

Bodite pozorni: Konzularni oddelek ima pravico zahtevati originalne dokumente, katerih kopije so bile priložene ob vložitvi vloge za izdajo vizuma.


10. DRŽAVLJANI KATERIH DRŽAV NE POTREBUJEJO VIZUMA ZA VSTOP V RUSKO FEDERACIJO?

Vizuma za vstop v Rusko federacijo ne potrebujejo državljani držav, ki so z Rusijo sklenile medsebojni Sporazum o ukinitvi ali o poenostavitvi izdajanja vizumov.

Praviloma vizuma ne potrebujejo za kratkoročno bivanje (do največ 90 dni v obdobju vsakih 180 dni). V primeru daljšega bivanja v Rusiji je potrebno pridobiti ustrezni dolgoročni vizum.

Vizum ni potreben tudi za udeležence programa 72 uri brez vizuma (na trajektu).


11. NISEM DRŽAVLJAN EUPOD KAKŠNIMI POGOJI LAHKO PRIDOBIM VIZUM?

Državljani držav, ki niso članice Evropske unije, lahko zaprosijo za vizum za vstop v Rusko federacijo samo na podlagi povabila, ki sta ga izdala Federalna migracijska služba (FMS Rusije) ali Ministrstvo za zunanje zadeve Ruske federacije (če mednarodni sporazum Ruske federacije ne predvideva drugače).

Pri tem je potrebno upoštevati, da je, če je v povabilu kot bivališče navedena Republika Slovenij, potrebno priložiti dokumente, ki potrjujejo zakonitost prebivanja v Republiki Sloveniji.

Državljani iz migracijsko nevarnih držav lahko zaprosijo za izdajo vizuma izključno osebno, pri tem morajo obvezno imeti dovoljenje za prebivanje v Republiki Sloveniji in povratne vozovnice.


12. KATERE DOKUMENTE POTREBUJEJO DRŽAVLJANI AVSTRALIJE, ZDA, VELIKE BRITANIJE, KANADE IN GRUZIJE?

Državljani naštetih držav morajo izpolniti vlogo za izdajo vizuma.

Državljani Avstralije morajo priložiti podroben življenjepis (preveden v ruščino!).

V primeru pridobitve večkratnega vizuma morajo državljani vseh naštetih držav priložiti dva izvoda vloge. Drugi izvod je lahko kopija.


13. KOLIKO DNI LAHKO POTUJEM S TURISTIČNIM VIZUMOM?

Turistični vizum dovoljuje bivanje v Rusiji do največ 30 dni.

Če načrtujete, da bo potovanje trajalo več kot 15 dni, morate dodatno priložiti podroben program vašega potovanja po Rusiji, ki ga pripravi turistična agencija, ki organizira potovanje, ter potrdilo plačila celotne cene turističnih storitev (račun na vaše ime, potrdilo o plačilu ali izpisek z vašega bančnega računa, če ste storitve plačali z bančno kartico ali nakazilom).


14. PRESTOPAM NA RUSKEM LETALIŠČU – ALI POTREBUJEM TRANZITNI VIZUM?

Če prestopate znotraj tranzitne cone in v roku 24 ur, ali če vam ni treba zamenjati terminala, ne potrebujete tranzitnega vizuma. Toda v tem primeru ne smete zapustiti letališča, da bi si ogledali mesto.

Potrebujete tranzitni vizum, če se boste v tranzitni coni nahajali več kot 24 ur.

Ruski vizumski center svetuje, da ob nakupu vozovnic povprašate prodajalca, ali za dotično potovanje potrebujete tranzitni vizum. Pozor! V primeru zasilnega tranzita si lahko tranzitni vizum uredite na konzularnem oddelku na letališču.


15. PO RUSIJI NAMERAVAM POTOVATI Z AVTOMOBILOM – KATERE DODATNE DOKUMENTE POTREBUJEM?

Avtomobilski tranzit in avtomobilsko potovanje sta dva različna pojma.

Tranzit je zasilno prečkanje območja Rusije po najkrajši liniji – na primer v primerih, ko v ciljno državo ni mogoče prispeti na drug način ali bi tako potovanje trajalo dlje časa.

Čas tranzita se v tem primeru izračuna na podlagi predpostavke 500 prevoženih kilometrov na dan po najkrajši poti (pot je možno preveriti, npr. s pomočjo google.maps).

Avtomobilsko potovanje po Rusiji po kateri koli drugi poti velja za navadni ali avtomobilski turizem. V tem primeru morate zaprositi za izdajo turističnega vizuma in priložiti plačane potovalne dokumente (voucher) za nočitve v hotelih po poti ali potrdilo o sprejemu tujega turista s strani turistične agencije, ki ima akreditacijo in ki vam bo predlagala optimalno pot in prenočišča (hoteli na poti). Namen potovanja je v tem primeru avtomobilski turizem.

Avtomobilski dokumenti in avtomobilsko zavarovanje za pridobitev vizuma niso potrebni, zahtevali pa jih bodo ob prestopu meje.


16.  ALI LAHKO DOBIM NUJNI VIZUM? KOLIKO ČASA TRAJA POSTOPEK IZDAJE VIZUMA?

Vlogo za izdajo nujnega vizuma lahko oddate v ruskem vizumskem centru, konzularni oddelek pa bo preučil možnost izdaje nujnega vizuma (postopek traja do 3 delovne dni).

Opozarjamo vas, da odločitev o izdaji nujnega vizuma sprejema veleposlanik Ruske federacije v roku enega dneva.

Storitev posredovanja se plačuje ne glede na rok izdelave vizuma. Podrobnejše informacije lahko dobite v vizumskem centru.


17.KAKO PRIJAVITI SVOJE BIVANJE V RUSIJI?

Prijava mora biti izvedena v roku sedmih delovnih dni po vašem prihodu v Rusko federacijo ter predstavlja informiranje (obveščanje) lokalnega organa Federalne migracijske službe o vašem prihodu v Rusijo in nahajanju v kraju prijave. Vsi postopki v zvezi s prijavo in kasnejšo odjavo opravlja stran gostiteljica.

Ob prihodu, morate pokazati predstavniku gostiteljice potni list in migracijsko kartico, ki je bila izpolnjena ob vstopu na območje Ruskt federacije. Odvzem potnega lista in migracijske kartice ni dovoljen.

V vlogi gostiteljici lahko nastopa ruski državljan, ali tuji državljan, ki ima stalno bivališče na območju Ruske federacije, ali oseba brez državljanstva (ki ima dovoljenje za prebivanje), kakor tudi pravni subjekti, njihove podružnice ali predstavništva, v katerih dejansko boste živeli (bivali) ali delali.

Ob prihodu v hotel, v vlogi gostiteljice nastopa administracija hotela, ki v roku enega dne mora obvestiti lokalni organ Federalne migracijske službe o vašem prihodu, pa tudi izvesti vse potrebne postopke v zvezi z registracijo tujih državljanov in odgovarjati za upoštevanje veljavnih pravil bivanja.

Po vašem odhodu iz Rusije, stran gostiteljica, v roku enega dne, mora obvestiti lokalni organ Federalne migracijske službe na lokaciji organizacije (ustanove), s pošiljanjem (predajo) ločljivega dela prijavnega obrazca, zaradi odjave v kraju bivanja.

 

  1. Каko do storitve
    Možni načini vlaganja vloge:
    • Osebno
    • Preko zakonitega zastopnika
    • Preko multifunkcijskih centrov

    Možni načini prejema rezultata:
    • Osebno
    • Preko zakonitega zastopnika
    • Preko multifunkcijskih centrov


  2. Rok
    Rok za izvajanje storitev:
    1 delovni dan

    Rok, v katerem zahtevek za storitev mora biti registriran:
    1 delovni dan

  3. Кategorije prejemnikov:
    • Pravne osebe
    • Tuji državljani
    • Osebe brez državljanstva


  4. Podlaga za izvajanje storitev: 
    Sprejem lokalnim organom Federalne migracijske službe, direktno od ustanove gostiteljice / tujega državljana, ali po pošti obvestila o prihodu s vsemi potrebnimi dokumenti, je podlago za začetek izvajanja državnih storitev.

  5. Rezultat izvajanja storitev
    Prijava.